SE

Spott med blod i ett handfat
Spott med blod i ett handfat

Symptom

Halitosis och tandköttssjukdom: vad du behöver känna till

Halitosis är den medicinska termen för dålig andedräkt och det finns många anledningar till att man kan lida av det. Orsakerna kan vara alltifrån vad vi äter och dricker till hur väl vi tar hand om våra tänder och vårt tandkött.

Ifall du märker att du lider av dålig andedräkt kan det vara ett tecken på något mer allvarligt, såsom en tandköttssjukdom.

Illustration av bakterier innanför tandköttet, förtydligat genom ett förstoringsglas

Blödande tandkött och dålig andedräkt

Uppbyggnaden av plack runt omkring, på och emellan dina tänder kan vara en av flera anledningar till dålig andedräkt. Orsaken till detta är att när bakterier bryter ner delar av maten i din mun, kan det bildas en illaluktande gas.

Dålig andedräkt kan därför vara pinsamt och besvärligt att lida av, särskilt i sociala situationer tillsammans med andra eller om du vill vara nära någon.

Hur parodontax kan hjälpa

Vid tandborstning två gånger dagligen är parodontax tandkräm 4 gånger så effektiv att ta bort huvudorsaken till blödande tandkött jämfört med en vanlig tandkräm*, vilket hjälper till att hålla tandköttet friskt, tänderna starka samt ge en fräsch andedräkt.

Det är dock viktigt att komma ihåg att plack endast är en av flera möjliga orsaker till dålig andedräkt, så prata alltid med din tandläkare eller tandhygienist.

* efter en professionell rengöring och användning två gånger dagligen