SE

$imgAlt
$imgAlt

Orsaker

Hur plack kan orsaka tandköttssjukdom

Visste du att det anses finnas mer än 300 olika typer av bakterier i din mun? Det låter mycket, eller hur? Det är dock helt normalt, och endast en liten procent av dessa bakterier kan orsaka karies eller tandköttssjukdom.

Men även en oansenlig mängd bakterier som omvandlas till plack kan vara tillräckligt för att irritera ditt tandkött. Ifall det lämnas obehandlat kan det dessutom leda till en rad olika problem - alltifrån svullet och blödande tandkött (gingivit, tandköttsinflammation), till mer seriösa problem såsom parodontit och till och med tandlossning.

$imgAlt

Plack och tandköttssjukdom

Plack är en av de vanligaste orsakerna till tandköttsproblem. Bakterierna använder sockret i födoämnen för att producera syror som kan irritera tandköttet. Dessa syror kan även lösa upp emaljen och slutligen leda till karies. De toxiner som bakterierna utsöndrar kan också inflammera och skada den intilliggande tandköttsvävnaden vilket signalerar till din kropp att skicka mer blod till det påverkade området. Det här i sin tur kan göra att tandköttet lätt börjar blöda vid tandborstning.

Ifall plack inte avlägsnas dagligen genom tandborstning och användande av tandtråd, kan det så småningom hårdna till tandsten. Tandsten är en hård beläggning som fäster sig på tänderna kring tandköttskanten, vilket gör det svårare att hålla rent.

Samtidigt gör bakterierna att det bildas ett mellanrum mellan tänderna och ditt tandkött, det skapas små "fickor" som är en idealisk grogrund för bakterier. Över tiden kan dessa tandköttsfickor bli djupare , vilket slutligen leder till att intilliggande ben och bindväv bryts ner som har till uppgift att stödja och skydda dina tänder.

Hur parodontax kan hjälpa

parodontax tandkräm är 4 gånger så effektiv att ta bort huvudorsaken till blödande tandkött jämfört med en vanlig tandkräm*, vilket hjälper till att hålla tandköttet friskt och tänderna starka. Den innehåller bikarbonat som tränger igenom och lösgör placket på tänderna, vilket gör att bakterierna sköljs bort.

Andra sätt att förhindra uppbyggnad av plack

Det är viktigt att gå på regelbundna kontroller hos din tandläkare eller tandhygienist för att hålla borta plack och därmed undvika att problemen blir värre. Du ska även tala med din tandläkare snarast möjligt ifall du upptäcker tecken på tandköttssjukdom, t ex om du spottar blod vid tandborstning eller vid användande av tandtråd.

Utöver vanlig tandborstning, finns det några enkla steg som du kan lägga till i din dagliga munvårdsrutin för att begränsa mängden plack som samlas runt dina tänder och tandkött, och som hjälper dig att stoppa resan mot tandköttssjukdom.

  1. Använd tandtråd eller mellanrumsborste för att bli av med plack på svåråtkomliga ställen, såsom mellan dina tänder.
  2. Använd en elektrisk eller manuell tandborste med litet borsthuvud och mjuka, runda borststrån och glöm inte att rengöra vid tandköttskanten.

* efter en professionell rengöring och användning två gånger dagligen